Център МИР „Папанчев“ – кв. “Факултета”

През 2002 г. Хесед създаде първия в страната Здравно-социален център за развитие на ромската общност в кв. Факултета в София със съдействието на Министерство на здраве­опазването, Национален съвет по етнически и демографски въпроси, Столична общи­на и район „Красна поляна” и с финансовата подкрепа на Обединени холандски фондации и Националния институт за здраве (NIH), САЩ чрез Медицинския университет в Уисконсин.

Центърът разполага с функционални зали, подходящи за индивидуални консултации и групова работа; голяма зала за провеждане на обучения и ме­ро­приятия; кухня, в която се прилагат принципите за здравословно хранене, детски кът за по-малките деца и дворно пространство с дървена къщичка за детски творчески изяви. В Центъра работи екип от здравно-социални сътрудници от ромската общност, подпомаган от специалисти.

Когато бившият европейският комисар за социалните политики Ласло Андор посети Центъра, първият му коментар беше колко по-икономичен излиза този подход: един екип и пакет от услуги покрива много области и всичко се случва с издръжката на един център.